Ο κλάδος της υγείας αποτελεί ένα πολυδιάστατο δυναμικό οικοσύστημα το οποίο επηρεάζει σημαντικά την κοινωνική ζωή και την οικονομική ανάπτυξη μίας χώρας και χρήζει προσεκτικού σχεδιασμού και επαρκούς χρηματοδότησης προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία του πληθυσμού και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης. Οι επενδύσεις στον τομέα της Υγείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη βελτίωση των οικονομικών του τομέα υγείας, με απώτερες προεκτάσεις και στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη. Η διασφάλιση της υγείας ωθεί σε καλύτερη ποιότητα ζωής, στην αξιοποίηση ευκαιριών οικονομικής ανάπτυξης και υψηλών επιπέδων παραγωγικότητας.
Ο Τομέας Υγείας στη χώρα μας χαρακτηρίζεται από τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση από την κρίση της πανδημίας CoViD-19, τη δεκαετή οικονομική κρίση και την αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή. Ο Σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας στην Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 λαμβάνει υπόψη του τα παραπάνω προβλήματα και προτείνει δράσεις που έχουν στόχο την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Οδηγός για τη χάραξη στρατηγικής του Υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμενων φορέων, στο πλαίσιο της νέας ΠΠ, αποτελεί ο Στόχος 4 της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, ο οποίος εστιάζει στην υγεία και αναφέρεται σε μια πιο κοινωνική Ευρώπη που στηρίζει την ποιοτική απασχόληση, την εκπαίδευση, τις δεξιότητες, την κοινωνική ένταξη και την ίση πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Οι προτάσεις του Υπουργείου Υγείας για την ΠΠ 2021-2027 περιλαμβάνουν δράσεις ΠΟΥ αφορούν τα εξής επί μέρους πεδία που συναποτελούν την πολιτική υγείας:
Οι προτεινόμενες δράσεις του Υπουργείου Υγείας αναπτύσσονται, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ (ΕΚΤ+), του Ταμείου Συνοχής, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ/RRF) και του Προγράμματος Digital Compass.